Van deeg-bol tot pizza-bodem


Onderstaand vind je een eenvoudige handleiding voor het bereiden van de Puro-bollen tot een pizzabodem.

  1. Begin met het bekijken van de video op YouTube
  2. Volg daarna de instructies.

    - In de video zie je dat ik de bol uit het bakje haal en dan direct begin met het stretchten. Dit kan heel goed werken, al is mijn ervaring inmiddels dat je de bol het beste bevroren uit het bakje kunt halen en kun laten rijzen in een afgedekte bak. Zie: 01: Ontdooien & Rijzen voor meer tekst en uitleg. 

    Veel succes & plezier!

 


01: Ontdooien & Rijzen

Voordat je de deegbollen tot pizzabodems kunt draaien moeten de deegbollen ontdooien en kunnen rijzen:

  • Haal de deegbollen uit de vriezer en laat ze 12 uur ontdooien in de koelkast of leg ze de avond voor het afbakken, voor het slapen gaan in de koelkast. 
  • De dag van het afbakken haal je de deegbollen uit de koelkast en neem ze voorzichtig uit de bakjes. Leg ze in bak die met olijfolie is ingevet, en dek af met met een schone theedoek of deksel. Laat de bollen daarna 6 tot 8 uur rijzen op kamertemperatuur (circa 20-23°C).

02: Voorbereiding

  1. Strooi een flinke berg semola-meel op je werkblad.
  2. Doe wat olijfolie op je handen om te voorkomen dat het deeg aan je handen blijft plakken.
  3. Het deeg heeft kunnen rijzen en zit vol lucht, en dat wil je!!!. Haal daarom de bol voorzichtig uit de bak en leg in het semola-meel. Bedek de bol met semola, je hoeft niet verlegen te doen, dit meel wordt namelijk niet opgenomen door de bol.

03: Vormen van de pizza

Duw voorzichtig de lucht in het deeg vanuit het midden naar de buitenrand. Gebruik je vingertoppen en werk beetje bij beetje richting de buitenkant. 

Belangrijk: Raak de rand van de pizza niet aan. Laat daar juist de lucht zitten voor een knapperige en luchtige korst.


04: Stretchen van de bodem

Nadat je voorzichtig de lucht uit het midden van de bodem hebt gedrukt, zal de bodem ongeveer zo groot zijn als je handpalm. Nu gaan we het deeg uitrekken, wat we “stretchen” noemen. 

  • Leg je hand in het midden van het deeg en til het op zodat het over je handpalm hangt. Veeg overtollig semola weg met je andere hand. De zwaartekracht zal het deeg nu wat uitrekken.
  • Gebruik je andere hand om het deeg verder te stretchen. Dit doe je door het deeg identiek vast te pakken. Het deeg staat licht op spanning tussen je handen. Begin het nu lichtelijk uit elkaar te rekken/stretchen en vorm de bodem tot gemiddeld 25 cm. Zie hiervoor de instructie video! En wees voorzichtig, want té véél stretchen kan dunne plekken veroorzaken die weer kunnen scheuren bij het toevoegen van saus en tijdens het bakken.
  • Strooi wat semola over je pizzaschep en schuif de pizza erop. Zo kun je de pizza makkelijk op de pizzasteen in je voorverwarmde oven of BBQ plaatsen.

    Tip: Heb je geen pizzaschep? Gebruik dan een snijplank of een platte bakplaat om de pizza op te schuiven. Strooi ook hier wat semola op om plakken te voorkomen.

Is het gelukt? Als de techniek nog lastig is, geen probleem. Blijf oefenen, het wordt écht leuker met de tijd. Je kunt de bodem ook gewoon op het werkblad laten liggen en daar uitrekken. De techniek beïnvloedt de smaak niet, dus kies wat voor jou het beste werkt.
Hier nog een extra tip: bekijk in de volgende video verschillende en ook makkelijkere stretch-technieken: Klik hier voor de video