Van pizza-bol tot pizza-bodem


Onderstaand vind je een eenvoudige handleiding voor het bereiden van de Puro-bollen tot een pizzabodem. Begin met het bekijken van de video op YouTube en volg daarna onderstaande instructies.

 

Op de verpakking van de Puro-bollen staat eveneens een QR-code, voor het geval je deze nog niet hebt opgemerkt.
Zo heb je altijd de handige tutorial bij de hand voor het geval dat iets niet goed lukt.

De instructies:

Open elk onderwerp om de instructie te kunnen lezen. Sluit het onderwerp als de instructies is uitgevoerd. Zo behoudt je makkelijk het overzicht 

Tip voor mobiel gebruik: zet bij instellingen je display op 10 minuten of onbeperkt voordat het in schermbeveiliging komt. Zo voorkom je een vieze telefoon van het constant moeten unlocken van je mobiel.


01: Ontdooien & Rijzen

Als de Puro bollen uit de vriezer komen:

  1. Leg de deegbol in een kom of een diep bord en dek het af met folie
  2. Leg de deegbol in de koelkast voor ongeveer 12 uur om te ontdooien.

    Wil je dezelfde dag nog pizzabakken? Leg de puro-bollen in een kom of diepbord met folie op warme plek en laat kamertemperatuur komen, duurt het ongeveer 6 uur voordat je aan de slag kunt met je pizza!

    Hier is een handige tip: strooi een beetje semolina of gebruik olijfolie in het bord of de kom voordat je het deeg erin plaatst. Dit maakt het gemakkelijker om de deegbal eruit te halen wanneer het klaar is om te gebruiken.

02: voorbereiding

  1. Maak een klein hoopje maïsmeel op je werkblad.

  2. Doe een klein beetje olie op je handen, niet te veel. De olie voorkomt dat het deeg niet aan je handen blijft kleven.

  3. Als je naar het bakje met deeg kijkt, zie je eigenlijk de onderkant van het deeg, dat minder plakkerig is.

  4. Haal het deeg voorzichtig uit het bakje door je vingers eronder te schuiven en leg het met de minder plakkerige kant naar beneden op het met meel bestrooide aanrecht.

  5. Strooi ook een beetje meel over het plakkerige deel van het deeg.


03: Vormen van de pizza

Nu is het tijd om de lucht in het deeg voorzichtig van het midden naar de buitenrand te duwen. Zoals je op de eerste afbeelding kunt zien, doe ik dit met mijn vingertoppen, beetje bij beetje richting de buitenkant.

Belangrijk: Raak de rand van de pizza niet aan; laat daar juist de lucht zitten voor een knapperige en luchtige korst.


04: Stretchen van de bodem

Nadat je voorzichtig de lucht uit de bodem hebt gedrukt, zal de bodem ongeveer zo groot zijn als je handpalm. Nu gaan we het deeg uitrekken, wat we "stretchen" noemen.

  1. Pak het deeg met één hand op, zodat het over je handpalm hangt. Gebruik je andere hand om eventueel overtollig meel van het werkblad weg te vegen. Het deeg hangt nu aan één hand, en je zult merken dat de zwaartekracht het al een beetje uitrekt.

  2. Gebruik je andere hand om het deeg op dezelfde manier vast te pakken om het verder uit te rekken. Het deeg kan wat rek hebben. Wees voorzichtig, want als je te enthousiast bent, kunnen er dunne plekken in het deeg ontstaan waar je bijna doorheen kunt kijken. Dat betekent dat je misschien te ver bent gegaan.

  3. Als je merkt dat dit lastig is, kun je het deeg op je werkblad leggen en op dezelfde manier uitrekken. Onthoud echter dat je de rand van het deeg met rust moet laten.

  4. Wanneer je klaar bent, is het deeg klaar om belegd te worden met je favoriete ingrediënten.

Handige tips voor het belegen van de bodem:


➣ Gebruik niet te veel van de tomaten saus. Dit maakt dat de bodem kan scheuren als het te veel is uitgerekt tijdens het stretchen. 

➣ Als je mozzarella als topping gebruikt, is het een goed idee om het eerst goed te laten uitlekken, bij voorkeur enkele uren van tevoren. Op deze manier voorkom je dat je bodem te vochtig wordt.

➣ Probeer niet te veel verschillende smaken aan je pizza toe te voegen. Het wordt vaak aanbevolen om naast de tomatensaus en geraspte kaas slechts 3 andere smaakelementen te gebruiken bij het beleggen van je pizza.

➣ Druppel een beetje olijfolie over de pizza nadat je hem hebt belegd, maar voordat je hem in de oven of op de kamado plaatst.

➣ Bewaar de Italiaanse kruiden of basilicumblaadjes voor na het bakken. Als je ze tijdens het bakken toevoegt, kunnen ze verbranden en dat komt de smaak niet ten goede.

➣ Heb je al kennisgemaakt met mijn tip over truffelolie?